Határtalan élmény

2017.12.13

Élménybeszámoló tanár szemmel .... egy napló margójára 

2017. szeptember 12. 14:02 ( e-mail )

Örömmel vettük tudomásul az e-mailban érkező értesítést, miszerint a budapesti Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai és kísérő tanárai Székelykeresztúrra érkeznek szept. 25-én. Igazán csak ekkor hittük el, hogy létrejött ez a partnerség, ez a kirándulás, ez a barátságot elindító programsorozat. Mondani sem kell, hogy diákjaink örömrivalgással fogadták a hírt és annyi kérdésük volt, hogy meg sem tudtuk mind válaszolni. Lázas szervezkedésbe kezdtünk: mutassunk be iskolánkat, mutassuk meg városunkat vendégeinknek, készítsük el a kincskereső feladatlapot. Vajon minden rendben lesz? Vajon mit felejtettünk el? minden megvan?

2017. szeptember 12. 21:00

A Tolerancia Hostel előtt vártuk a nagy kirándulóbusz érkezését. Megérkezett. Sziasztok, csókolom, Isten hozott, szeretettel üdvözlünk. És a hosszú út után mindenki mosolygott vissza ránk.

2017. szept.13. 9:00

Másnap az igazgató úr bemutatta iskolánkat, az Orbán Balász Gimnáziumot a budapesti diákoknak, tanáraiknak, ezután csoportokba szerveződve a két iskola diákjai közös kincskeresésre indultak, azaz felfedezni Székelykeresztúr nevezetesebb helyeit. Csodás napot tölthettünk együtt, ugyanis együtt hajtottunk fejet a 48-as szabadságharc fehéregyházi emlékműve előtt, együtt énekeltük el a magyar illetve székelyhimnuszt. Ezután a berethalmi erődtemplomot néztük meg, majd a hazafele vezető úton végigsétáltunk a segesvári vár utcáink és megcsodáltunk néhány szép épületet.

2017. szept. 28. 20:00

Utolsó este, de nem búcsúest, hanem egy gyönyörű közös pillanat: emlékekből összeállított dalt kaptunk vendégeinktől, néptáncot és sok szép és kedves ajándékot. Hangulatos este volt, együtt táncoltunk, beszélgettünk és terveztük a viszontlátást.

2017. okt. 16. 8:00

Elindultunk...Budapest... Integetés, szülők, vigyázunk magunkra, jó utat.... útlevél, íratok, "minden-rendben-van-e". Alig vártuk ezt a hetet. Tudtuk, hogy tartalmas program vár ránk, tudtuk, hogy sok mindent latunk, hallunk, tanulunk és tapasztalunk, de hogy ennyire gyönyörű és szép lesz, azt megálmodni sem tudtuk. Annak ellenére, hogy késve érkeztünk, vártak ránk a szálláshelyen és jól esett az Isten hozott benneteket üdvözlés.

2017. okt. 17 A Magyar Nemzeti Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot látogattuk meg, a Dunán sétahajóztunk, kipróbáltuk a metrózást csúcsidőben, a 2-es villamost, korzóztunk a Duna-parton, igyekeztünk magunkba szívni Budapest hangulatát, illatát, zsongását. Kihagyhatatlan volt számunkra a színház, így este a Vígszínházi előadás tette teljesebbé napunkat.

2017. okt. 18. Napunk partneriskolánkban kezdődött, ahol nagyon kedvesen fogadtak minket és bemutatták nekünk a Szász Ferenc Szakgimnáziumot. Ezután a budai várba vezetett az utunk, ahol végigsétáltunk a Halászbástyán, megcsodáltuk , mint annyiszor máskor is, a Mátyás templomot illetve a Dunát, majd délután meglátogattunk a Parlamentet. Este a Vörösmarty téren találkoztunk vendégfogadóinkkal. Meglepetést-ajándékot vittünk nekik: Székelyruhába öltözve táncosaink székely néptáncokat jártak a téren, majd egy közös nagy táncot is jártak a diákok, a járókelők csodálatára vagy, reméljük, örömére.

2017. okt. 19. Élménydúsnak ígérkezett ez a nap is: Szentendrén a skanzenbe látogattunk el, ezután pedig a visegrádi várat néztük meg. Utolsó este volt: mindenki a saját budapesti élményét tehette teljesebbé: Margit-sziget, klub, kávézó, színház, séta, körhinta és még sorolhatnám.

Este, amikor újra találkoztunk, mindenki tele volt mesélnivalóval, történettel, kalanddal. Fel is tették a kérdést páran: nem jövünk még?

2017. okt. 20. 8:00

Nagyon jól éreztük magunkat ebben a projektben, ezeken a közös kirándulásokon. Őszinte köszönet első sorban Kovácsné Nagy Mária, Pünkösti Ilona és Enyedi Andrea tanárnőknek, kiknek munkája és odaadása nélkül nem jöhetett volna létre a projekt. Köszönet mindenkinek, aki támogatta és hozzájárult a megvalósulásához.